Een artikel over bewust je zwangerschap uitstellen en vertrouwen hebben in je lichaam.

Interview Telegraaf

De Telegraaf interviewde mij voor een artikel over het moederschap dat steeds vaker wordt uitgesteld. De gemiddelde leeftijd voor het krijgen van een kind is 30.

Ik was 38 toen ik mijn eerste kindje kreeg – een bewuste keuze – en dat maakt mij een ‘oudere’ moeder. Ik ontmoette mijn partner na mijn dertigste. Wij hebben eerst een aantal jaar samen genoten van het leven. Ik had er vertrouwen in dat ik ook eind dertig nog kinderen zou kunnen krijgen. Toen wij er eenmaal voor gingen kon het mij niet snel genoeg gaan. Ik hield de tips van de fertiliteitsarts in mijn achterhoofd: gooi de ovulatietesten weg en heb vooral regelmatig en ontspannen plezier met elkaar. Spanning kan de cyclus en innesteling beïnvloeden dus een ontspannen mindset is essentieel. En zo doen we het.

Uiteindelijk krijgen we, via de natuurlijke weg, onze zoon op mijn 38ste en onze dochter op mijn 42ste. Ik zorg goed voor mezelf, sta midden in het leven. Ik hoop andere vrouwen het vertrouwen te geven dat, mits je goed voor jezelf zorgt, een zwangerschap op latere leeftijd ook mogelijk is.